Thursday, October 30, 2008

Cucoq Kodok

Terhingin nak mkn cok kodok...dah semalaman dok mikir nak makan coq kodok. Mana nak cari. Sepanjang perjalanan dr rumah ke opis rasanya tak der org niaga cok kodok. hmm...at last masa lunch tadi singgah beli pisang. Pisang yang dah ghanum...ambik la satu ikat + buah jambu potong....berapa harga nak tau??? ....RM0.80. Betoi ker 80 sen nie?? Dua kali tanya. Dia kata iyer dik..skali ngan buah potong 80 sen. Macam tak percaya..Murah tu...rezeki..rezeki..
So..skrg dah ready resipi..nak tau apa resipi & cara buatnya...mai sini cek habaq sket2..

Bahan-bahannya :-
Pisang yang dah ghanum..nak sedap pisang emas
Tepung Gandum
Gula
Garam
Minyak
Air Masak

Cara-cara :
Pisang di blender hingga lumat
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil kacau rata
Bila adunan ala-ala melekat kat jari tu...
then masukkan secubit garam...adun sebati
Kalau nak cok kodok kembang tak perlu masukkan baking powder, petuanya pukul kuat2 dengan tangan...sampai buunyi kelupap..kelupap...dan kembang
Kalau Pisang mas tak perlu masukkan gula sbb dah pisang mas dah manis. Kalau pisang lain, masukkan gula skali ngan garam.
panaskan minyak. apa lagi..bila minyak dah panas, jemput dgn jari jemari. Baru bulat.
Petua nak bulat & canti...sentiasa kacau & balikkan cok kodok dlm kuali tu. baru color dia sebati & bulat.

Selamat mencuba !!

1 comment:

Ruby said...

bestnyer esok ade org nk blanja coq kodoq utk bfast..ihi